Mária brit királyi hercegnő - Wikiwand

Mária hercegnő, File:Miksa József herceg és Mária Ludovika Vilma hercegnő.jpg - Wikimedia Commons

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

György brit király és Teck Mária brit királyné egyetlen leánya és harmadik gyermeke. Apai mária hercegnő VII. Mária hercegnő brit király nő kutatás tunéziában Dániai Alexandra brit királyné. Anyai nagyszülei: Ferenc tecki herceg és Mária Adelaida cambridge-i hercegnő.

mária hercegnő

A sorozat nyolc címletén is a brit királyi család tagjai szerepeltek. Apai dédanyja nem más volt, mint Viktória brit királynőIndia császárnője.

Apja csak a másodszülött fiú volt a királyi családban, s csupán a véletlennek köszönhette trónra kerülését, miután bátyja, a trónörökös, Albert Viktor Krisztián Eduárd váratlanul meghalt.

Miklós királyi herceg —gyermektelenül hunyt el Ilona királyi hercegnő —házassága révén osztrák főhercegné, magyar és cseh királyi és toszkánai hercegné Mircea királyi herceg —kisgyermekként elhalálozott. Annak ellenére, hogy hat gyermekük született, Ferdinánd herceg és Mária hercegné házassága mégsem volt boldog. Az utolsó gyermek, Mircea herceg születése előtt a hercegné viszonyt folytatott Barbu Știrbey herceg-politikussal; Mircea hercegnek pedig mária hercegnő szeme volt, szemben Ferdinánd és Mária kék szemszínével. Ilona hercegnő biológiai apjáról a történészek máig vitát folytatnak; noha a hercegnő későbbi elmondása szerint ténylegesen Ferdinánd király leánya volt. Mária hercegné a szóbeszéd szerint bensőséges viszonyban állt Loie Fuller amerikai színésznővel is, a kapcsolat kettejük között több volt puszta barátságnál, azonban ennek nem volt sok alapja.

György nem csupán fivére koronáját, hanem annak menyasszonyát, Mária teck-i hercegnőt is megörökölte, akárcsak évvel korábban VIII.

Henrik angol király néhai bátyja özvegyét, Aragóniai Katalin spanyol infánsnőt.

mária hercegnő

Albert Viktor még végén jegyezte el Máriát, ám csupán néhány héttel utána elhunyt tüdőbaj következtében, így a hercegnő új vőlegénye attól kezdve már György volt, akivel Eduárd haláláig ők voltak York hercege és hercegnéje, utána viszont a Brit Birodalom királya és királynéja lettek. A koronázási ceremóniára Születése pillanatában a kis Mária hercegnő ötödik volt a trónöröklési sorban.

Keresztelőjét A szertartást az akkori yorki érsek, William Dalrymple Maclagan celebrálta.

A hercegnő keresztszülei dédanyja Viktória brit királynőGörögország királya I. GyörgyOroszország özvegy cárnéja Mária Fjodorovnaa walesi herceg és hercegné a kishercegnő apai nagyszülei, a leendő VII. Eduárd brit király és Alexandra királynéTeck hercegnéje a kishercegnő anyai nagyanyja, Mária AldelheidViktória hercegnő apai nagynénje és Ferenc, Teck hercege anyai nagybátyja voltak.

A görög király Mária apai nagyanyjának, Alexandrának volt a fivére, az özvegy cárné pedig Alexandra másik testvére volt.

Mária hercegnő és Viscount Lascelles esküvői fényképe ben Férje már George nevű fiának négy gyermeke született, David, James, Jeremy és Mark.

Navigációs menü

Gerald két unokával ajándékozta meg Máriát, Henry-vel és Martin David-del. A 67 éves Mária Idősebbik fiával, George-dzsal sétált éppen, mikor hirtelen szívrohamot kapott. Élete során hat brit uralkodó váltotta egymást, Viktória, VII. Eduárd, V. György, VIII.

mária hercegnő

Eduárd, VI. György és II. Mária idősebb fia, George A hercegnőnek 15 dédunokája született: Emily szül. Benjamin szül. Alexander szül. Edward szül. Sophie szül. Rowan szül. Tanit szül. Tewa szül.

mária hercegnő

Thomas szül. Ellen szül.

Mária brit királyi hercegnő - Wikiwand

Amy szül. Tallulah szül. Maximilian szül. Sándor szül.

Створки стали стремительно сближаться.