Nagyszülei tudni, Mindent a nagyszülői GYED-ről - Munkavállalóért

Tartalom

  Összefoglaltunk mindent, amit érdemes tudni róla. A még dolgozó nagyszülőket célozta meg a kormány a nagyszülői GYED-del, melynek a lényege, hogy az egyik nagymama vagy nagypapa vállalja, hogy segít az unoka nevelésében, gondozásában, ha a szülők úgy döntenek, hogy mindketten dolgozni szeretnének.

  nagyszülei tudni

  A szülők és a nagyszülő közösen dönthetnek arról, hogy igénybe veszik ezt a lehetőséget; a nagyszülő a szülők beleegyezése nélkül értelemszerűen nem adhatja be a kérelmet. Mennyi a nagyszülői GYED?

  nagyszülei tudni

  A nagyszülői GYED összegét az igénylő nagymama vagy nagypapa jövedelme alapján számolják ki. Az összeg a jövedelem alapján megállapított naptári napi alap 70 százaléka, de legfeljebb havonta a mindenkori minimálbér kétszeresének 70 százaléka.

  Ez alapján egy gyermek után ban legfeljebb bruttó forint vehető igénybe.

  nagyszülei tudni

  Ebből az összegből 10 százalék nyugdíjjárulékot és 15 százalék személyi jövedelemadó előleget nagyszülei tudni le, így a nettó összeg egyetlen esemény heilbronn lesz. A bruttó és a nettó bér számításáról ebben a cikkben írtunk részletesen.

  Egy minimálbért kereső nagyszülő egy gyermek után 84 forint nagyszülői GYED-et vehet igénybe, garantált bérminimummal ugyanez az összeg forint. Ha a nagyszülő több gyermek után veszi igénybe a GYED-et, akkor annyiszor kell számolni nagyszülei tudni összeget, ahány gyermeket gondoz.

  nagyszülei tudni

  A gyermekgondozási díj összegét minden év január ig hivatalból felülvizsgálják, és a január 1-jei időponttól újra megállapítják. Milyen feltételei vannak a nagyszülői GYED-nek?

  nagyszülei tudni

  A nagyszülői GYED-et egyszerre csak egy nagyszülő igényelheti, viszont egy időben akár több unoka után is kérheti a juttatást. Legfeljebb addig folyósítható az összeg, amíg a nevelt gyermek be nem tölti a második életévét - ha ikrekről van szó, akkor legkésőbb a gyermekek három éves koráig lehet a jogosult nagyszülői GYED-en.

  Édesanyja lemondott a budapesti háztűz 12 éves túlélőjéről Origo Nagyszülei nevelték a 12 éves fiút kiskora óta, akiről édesanyja korábban lemondott. Munkaadójuknál lakott az idős házaspár és unokájuk, aki szüleiként szerette őket. Kiderült, hogy a tüzet az a férfi okozta, aki szintén ott élt és dolgozott, ahol az idős pár és a fiú. A Bors nak a tragédia után egy környékbeli mesélt a családról.